Sommarens sista dag?



Har läst på flertalet ställen att idag (31 Augusti) ska det vara sommarens sista dag.. Är det riktigt månn tro?

Stämmer det, låter jag gärna hösten komma nu, det är ju tokmysigt då man får burra upp sig inne i värmen med sjuttioelva ljus, varma drycker såsom oboý eller té med riktiga ostmackor!  Se filmer och käka karameller tills magen spricker!

Hoppas dock på att min jäkla depression håller sig långt borta från mig i höst!
Den kom första gången förra hösten, och kom sen i omgångar ända in mot sommarens, strax innan studenten! 



Föresten, kroppskonst!
Jimmy bokade två nya tider idag för att fortsätta på sin helarm.. Hos Shanti i Sundsvall, dem Jimmy redan har är gör läcker för dem är så tydliga och färgstarka!Dem har han också gjort där, hos Olle.. 
- Funderar över mig själv, jag är jätte sugen på en hel del, men är lite för fessig för att göra något lite större.. Jag har nog inte bestämt mig, riktigt tatuerad eller inte? 

Jag vet vilket tema och allt jag vill ha, allt sådant känns klart liksom..
Ingen i min närhet behöver ju enns vara oroliga att det skulle sättas någon tribal eller någon liknande på mig, inte på min döda kropp, för tribaler är så otroligt jäkla FULA!! Det finns nog banne mig inget styggare än sådant..


Huvudet är sig ej likt.

Ont i huvudet för 4 dagen irad, det finge gärna räcka nu..
Igår jobbade jag min första dag på indiska! :) Hur trevligt som helst, trevliga arbetskamrater och trevligt med en ny atmosfär och miljö, men mest av allt riktiga regler och lagar.. ;)
Slutade ju 3, så efter det for jag hem och åt Blomkål/bacons gratäng! Efter det stog en tur till Ankargatan på schemat, hade igentligen bara tänkt lämna lite grejer hos Mormor och Morfar, men det slutade med att jag vart sittandes hos Emelie i flera timmar med skitprat, glass och mys!


Kom hem och somnade bums, det är inte dåligt!
Dessa ska jag och Jimmy åka till ikväll, klippningar står på schemat, här var vi ute på Iggön en bit utanför Gävle i Lördags och hälsade på hos Krilles mamma!





Provar igen! Provar mobilblogga igen! Tjuv...

Provar igen! Provar mobilblogga igen! Tjuvläste någonstans att man bara ska kunna skicka ett sms till samma nummer man skickar bilder till.. Tv står på schemat nu. Har precis gjort klart med ett par om klippningar på onsdag! :)


Davines



På Facebook är jag med och gillar " Davines Sverige" sida. Där har dem precis kommit ut med en tävling gällande deras nya hårolja Oi/Oil genom en blogg..

- Självklart är jag med och tävlar, skulle vara fint att vinna tävlingen och få känna på den oljan, Just nu använder jag ju Orofluidon och tycker den är lite halvskaplig, har ju även tänkt prova på Marrocan Oil, 
men nu då jag såg att Davines kommit ut med en olja så vart jag lite velig, har tidigare använt deras
Alchemic Red Schampoo, Alchemic Red Conditioner, samt testat en spray (Davines No.7) men också ett typ av glansvax (Davines No.10).. Tycker alla varit helt okey, så gillar jag deras sätt att tänka på. Mycket miljövänligt och så!

Tävlingen hittar ni här, iallafall! :)


Har för övrigt satt i extensions på Emely idag! Vi beställde håret från Rapunzelofsweden, och använde oss av metoden keratin, eller Nail Hair som det står där.. Vart över mina förväntningars bra!
Är nöjd och glad med resultatet! :)
- Bilder kommer nog upp här så småningom.. :)


Ett helt inlägg om hår och produkter ni!
Nu ska jag vila ett tag innan kvällens klippning kommer!

Fint i eget hem!

Vitrinskåp "Isabelle", från Mio.
13 555:-




Soffa 3-sits "Yesterday" , från Mio.
5 990:-




Väggdekoration ala' Renhuvud "Trofé", från Mio
449:-
KitchenAid Artisan KSM150PSEIC Iceblue
Kitchenaid Köksassistent, från Bagaren och Kocken
4895:-


Dualit Brödrost Classic 2-skivor Mintgrön

Dualit Brödrost, från Bagaren och Kocken
2595:-

Dåligt"!



Varför i hela friden kan inte bara Blogg.se skaffa sig appar till Android och Iphone??

Alla andra har det, och jag skulle göra flytta över min blogg, om det inte vare så att jag är helt sämst på allt sådant tekniskt, eftersom jag skulle vilja ta med mig alla gamla inlägg osv, dem för ju ändå med en massa gamla minnen!!

Pottstol.



Blev lite ändrade planer idag!
Jag kör Johanna fram och tillbaka mellan skolan, det är ju rent utsagt ett riktigt pissigt väder här idag! Samt så sprang jag in på stan en stund emellan, Både Fasett och Ombonat hade rea så då måste man ju kika. Dumt var väl det, för inne på Ombonat hade dem mina salt & pepparkvarn till halva priset, ord kostar dem 399:-, så jag ska ta med mig mamma ner dit nu och kika om dem fanns kvar, det fanns bara 2 exemplar kvar då jag var där, så finns dem kvar är det "meningen" att jag ska ha ett par, och finns dem inte var det helt enkelt inte "meningen"!

Samt så hittade jag dricksglas, ord 20:- och så halva priset på dem, funderar på att köpa med mig 12 styckna utav dem.. Vanliga genomskinliha, med gröna små prickar samt en "spetsdekor" upptill.
- Vi får se!!

Sprang även på min Tremänning Sandra på stan, och medans vi satt och pratade ringde Ewa, som i sin tur sa att Maggan ringt och frågat om hon trodde jag var intresserad av en gammal pottstol från 60 talet, som Maggan själv haft då hon var liten.. Och självklart, haha, den var läcker och riktigt frän, det kommer nog en bild på den i eftermiddag eller liknande!


Imorgon är det äntligen helg, då jag sa det till Jimmy imorse menade han på att jag hade helg hela veckorna då jag bara går hemma, eller klipper, men det är inte samma sak som att ha riktig helg, dem ska bestå av mys och små utflykter!

Indiska



Turen var på min sida igår, jag fick nämligen jobb på Indiska här hemma i Hudiksvall! :)
Roligt, på Tisdag ska jag dit och lära mig hur allt går till där..
På eftermiddan igår var det Emelie som stod på listan igen. Vi var iväg och handlade, åt mat på Hotchili, plockade upp lådor i hennes nya lya, och sådant småplock!
Idag ska jag sätta löshår faktiskt! :) Men sedan blir det nog riktigt lungt på eftermiddagen. Jag är trött, samt lite smågrinig nämligen..


Imorgon blire IKEA iallafall, himla otur att vi missar Orkidérnatill billigare pris med typ 3 dagar., Spyr på mina då dem inte blommar, dom är är ju så otroligt stygg då..

Tre fina ting.




For på Albert och Herbert idag med syrran. Hittade toksöta små burkar i porslin. Både i vitt, gammelrosa samt en dunkelblå nyans. För 49 kronor styck blir dom nog mina imorgon, en i varje nyans!


Idag har jag och Emelie kört flyttlass, ätit skräp på Donken samt skruvat ihop något förbaskat skåp som gav mig världens mysigaste köttsår på långfingret, ska bli mysigt att klippa hår imorgon, om det fortfarande inte gått igen riktigt då!! ;) Samt så rände vi runt på Ankargatan så hon hittar dit hon ska numera för tvätt osv.. 

Imorgon eftermiddag tänkte jag nog hålla henne lite sällskap igen, det blir nog rätt mkt häng där nu då vi bor så nära varandra! Massa promenader ilag är ju inte heller fel, tråkigt och lite kusligt att gå själv då det börjar bli mörkt om kvällarna..

Projekt!



Har sedan nån månad bakåt haft litet projekt på G, jag har smidit planer åt Emely alltså!
Vi ska ändra om hennes frilla lite, sätta i lite löshår ska vi göra! :) - I samband med att jag beställde mitt eget löshår från rapunzelofsweden så beställde jag samtidigt med verktyg för att kunna sätta in löshår på andra, och då snackar vi helst keratin.



- Så nu kör jag helt enkelt, löshår någon? Hör av er..



Emely kommer nog bli stilig, jag tror det kommer bli riktigt bra! :)







Kallt, fastän det är varmt.



Nu längtar jag till hösten, regn och rusk, gula & röda löv som ligger och dräller samt massa innemys med massa ljus! Ligga nere i sängen med både täcke och tjock fillt, glo på filmer som antyder om jul och massa sådant mys!
- Tänk bara då Advent och det drar igång, det är så fruktansvärt kallt men det känns varmt tackolov alla varma färger och ljus!
Välkommen hösten, vintern, fortare än kvickt!!



Nya "Familjemedlemmen"




Vi körde ju liten Roadtripp till Umeå igår. Målet var att hämta hem denna härliga sak!

Jimmy är överförtjust, övernöjd, gladare än någonsin, och snart tas allt det upp så stort att jag glömms bort! ;)
Näerå, skönt med en bil som är "färdig" så slipper man ha sin karl i garaget på all ledig tid! :)

Kom hem rätt sent igår, hade egentligen tänkt åkt till Hudiksvall efter vi kommit från Umeå men vi var båda så trötta så vi stannade i Bergsjö..

Men alltså, nya familjemedlemmen är alltså en 50:a Pontiac! :)

Mm :)

imag0664_1313932 (MMS)

Mm :)


Krångel.







Ända sedan jag började utbildningen till frisör, var typ det första jag vela lära mig att göra riktigt fina läggningsvågor, insåg snart nog att det är förjäkla örsigt att göra på sig själv och dessutom på andra också.
Inget hitt med andra ord.
Gjorde ett nytt försök nu efter jag duschat, torktiden är lika dryg som att få vågorna gjorda, menmen..
- Provar man inte sig fram så lär man sig ju inte heller liksom..


Igår i Sundsvall köpte jag en till Bomb, 556..
Provade den idag då jag duschade, och det vart mycket bättre! Nu är det en liten nyansskillnad mellan mitt egna hår samt löshåret, men ingen överdriven märkvärd!  :)

Goodbye.



Såld!

Something nice!



Äntligen, äntligen så ska Jimmy skicka iväg Dodgen idag för ett annat bilköp. 
Han har haft den på annons i tusen år känns det som, fast i omgångar och så är det bara Rappakalia till folk som ringt och begärt bilder, frågat vad som är "billigare vid snabb affär" osv.

Men så var det en karl, en billackerare som var och kikade på den i Söndags som efter lite om och men skulle ha bilen iallafall. Så förhoppningsvis går allt som det ska nu idag då de två träffas och det blir slutfört på ett bra vis!
- Hade det jag som sålt en bil så skulle det lännas hundratusen gånger bättre om det är en äldre person som köper bilen och gör något fint med den (som det är meningen nudå) än att det är något yngre äckligt sliskhuvud som enbart är ute efter att supa och dräga sönder bilen..
- Min mening, men tror att Jimmy känner detsamma då det liksom är första bilen, det är roligt att den går i närheten av där man själv bor och att man får se hur dem gör något fint av den!

På Söndag ska vi eventuellt åka upp till Umeå och handla.. Inte hundra procent säkert, men förmodligen! :)


Igår var jag till Sundsvall föresten, lämnade in lite jobb ansökningar, köpte lite hårprodukter, köpte något doftljus på IKEA, åt lunch med Hassel Hanna, och for sen hem med bästa Jimmy för pizza och mys bara..
Mysigt att träffa Hanna sådär över lunch! :)





Tävlar med HairMagazine.se!





Tävlar med Hairmagazine.se om ett förkläde att använda då jag lägger färg/slingar osv! :)
Att vinna vore ju kul faktiskt!

Kantarell



Jag hade tänkt att åka in till Sundsvall idag, men gav blanka fasen i det och hängde med mamma till Pernilla, Anton och Lille Jonkas istället! Fika, surr och så kom vi in på svamp. 
Har länge velat gått ut i skogen och plockat kantareller. Men mamma är lite för fessig, jag går inte själv, Jimmy känns det inte enns som att det är en idé att fråga!
Men eftersom Pernilla och Jörgen bor så pass nära skogen så vi gick och kikade lite. Därav "Dagens skörd" Nedan!


Min kamera är så fruktansvärt dålig på telefonen, tycker hela telefonen blivit kass så otroligt fort. Det går inte enns att jämnföra den med Jimmys Iphone. Varken med kameran eller snabbhet. Jag ska ta och inhandla en egen Iphone nått tag!


På samma bild ser ni ju även min förändring lite halvt. Löshår it is! Dock är mitt hår så matt och äckligt nu, och löshåret i sig är i jätte fin röd nyans. Ska köpa med mig en till bomb hem imorgon från Sundsvall, 556an blir det, ska blandas ut med min 600 är det tänkt, och smacka det på löshåret blir nog bra! :)
- Hassel Hanna är bra hon, det är tur vi har varann i sådana situationer.
Ska jag vara fullt ärlig så trivs jag sådär i löshår, det är svårt att liksom göra något med det, jag brukar vilja vara kreativ ibland och tycker inte att det fungerar lika bra med löshår, som utan.
Det var annat förut då jag hade clips, men nu har jag keratin.



I veckan har jag haft en klippning var kväll, och samma blir det ikväll också!
Var himla roligt hos grannen igår, Vi gjorde inte en radikal förändring direkt men det vart stor skillnad ändå!
Och nöjd vart damen, vilket är roligast då man är frisör, när personen är så nöjd att den nästan ger av ett leende med hela huvudet, då är det allra bäst! ;)

Dagens skörd :)

imag0649_1313588 (MMS)

Dagens skörd :)


Nyinköpt i Rättvik!

imag0657_1313588 (MMS)

Nyinköpt i Rättvik!


Besök hos lille Hilda :)

imag0646_1313588 (MMS)

Besök hos lille Hilda :)


Fin dag!



I God väns lag!


Petra har världens gulligaste, gooaste och snällaste Hilda!! Hon var bedårande fin ska jag tala om för er, och att syta är för mysigt. Härligt att träffa Petra igen också, det var länge sedan sist! :)


Strax innan jag for hem ringde mamma och berättade att hon varit in på en affär i stan, och träffat en närstående som i sin tur sagt att cheferna var där. Har tidigare skickat in ansökan där, både över nätet och direkt till dem! Så jag for dit direkt då jag kom till stan igen, och fick komma in på arbetsintervju.. 
Det låter gott, och det kändes bra, riktigt bra!
Hoppas att snart få höra något mer, detta vore ultimat eftersom det är ett yrke med inriktning service jag verkligen vill ha! :)


Har nyss ätit en god middag med familjen. Med alla runt bordet! Både Johanna och Mikaela är hemma. Johanna kom hem igårkväll från Ljungaverk!


Nu ska jag kila över till en utav grannarna och fixa till hennes hår. 



The second door to heaven.

God Moorgon!
Vaknade för cirka en timme sedan. Skogstokig, men ändå glad på någotvis av en jäkla skitdröm. Min största önskan var typ att bryta av nacken på med ett x antal!
Sjukt vilka drömmar man kan ha..


Igår hade jag fullt upp, fast tog det ändå lungt. Var till stan och köpte toning till håret, raffsade igenom småaffärer för att hitta den ultimala presenten till lille Hilda, Fikade hos Mormor och Morfar och tog sedan med Morfar och Mamma och handlade. Hämtade också ut assieter till min Green Gate servis i grönt! 12 Styckna, fick jag av Mormor och Morfar då jag fyllde år, men eftersom man måste beställa hem dem fick jag dem inte förns nu.
Sedan fick jag och mamma finbesök av Pernilla ooch Lill-Jonkas.


Hann även med att klippa Emelies hår under kvällen, samt att tona mitt igen..



Dagen till ära ska jag fara till Söderhamn för att hälsa på Lille Hilda samt Petra! :)
Och ikväll blir det klippning av grannen! Roligt!




Bild lånad från Forr.se

Dagskryssning, Mariehamn.



Tänkte visa några bilder från våran Dagskryssning vi gjorde för ett par veckor sedan!
Här är det, mitt finaste sommarminne som jag pratade tidigare om idag.,♥






















Clean.



Fick ett ryck och möblerade om mitt rum. 
Har tänkt på det länge, men det är så förbaskat med grejer där så jag har inte orkat. Gjorde som jag tidigare tänkt mig nu iallafall, och bra blev det! 
Nu känns rummet mer luftigt..

Fick ju världens fränaste ryggvärk istället. Ryggen är inte bra någonstans, det har den inte heller varit på ett tag heller men..



Ibland förändras allt.



Ibland funderar jag på att lösenords-skydda vissa inlägg. För att hålla dem hemliga liksom, kanske låta min allra närmsta få förstå mig över mina känslor. Det är skönt att skriva av sig!

I början av detta år var allt kaos.
Jag mådde så innerligt dåligt, visste inte alls vad det berodde på. Tokiga attacker gjorde mig helt galen. Om jag tänker efter nu, så hade det kunna gått riktigt illa vissa gånger.. Som den kvällen jag minns att det flög över mig, jag "vaknade" helt plötsligt upp i bilen farandes någonstans, jag förstod liksom inte vart jag var påväg. Utan telefon hade jag stuckit hemifrån bara, det enda som fanns då jag förstod att jag stuckit var att fara till Emelie som i sin tur fick ringa hem och berätta vart jag var.
Det blir så, jag har en, en enda som förstår mig till tusen då det blir sådana saker. Vi satt bara, men endå kändes det så mycket bättre..

Nu, då sommaren gått och jag fått avsluta vissa saker så är allt hur bra som helst!
Jag är inte lika trött, sur och ledsen, i vanliga fall hade jag velat gått och lagt mig klockan åtta, numer känns det inte alls som ett problem att vara uppe till elva snåret utan att man håller på att bli knäpp..
- Det känns som att sommaren gått åt till att vara glad, vela göra saker, inte stressa vad allt gäller, att samla alla små stunder till fina minnen.


Mitt finaste minne av allt är hur jag sett hur en ur våran familj blivit friskare än någonsin, hur denna människa har stärkts och hur livet har fallit på, och viljan för att göra saker har kommit tillbaka.
Det känns som att jag blivit stark av bara det.

Neni, tipp topp.
Kärleken är störst av allt, Lyckan kommer bara hack i häl utav Kärleken.

Lördag



Gårdagerns middag var lyckad. Så mycket jag åt igår har jag nog inte fått i mig på länge. Grillat kött, tomater, majs, samt champinjoner tillsammans med Mats hemgjorda vitlöks-smör gör allt!
Idag är vi också bjudna på mat i stugan, Surströmming blir det för hela slanten! :) Första gången för i år, och gott ska det bli..
Inann dess tar vi det bara det lungt, gluttar runt på bloggar, kikar Tradera & Blocket i den mån jag orkar. Rastlös, men orkar inte sitta ute i solen heller liksom.  ;)



Sista veckan, sista helgen.

Jimmys semester är snart slut. Sjukt att det gått så fort..
Ikväll är det ju Kräftfiske här i Bergsjö, vi skiter i det och far till Mats & Ewa och grillar istället. Måste fara en sväng till stan sedan också och skruva lös Högtalarna i min Pv.
Jimmy säljer eventuellt Dodgen på Söndag, så han ställer om lite smått och byter grejer hit och dit. Han fick köpa mina högtalare helt enkelt, så fick jag ett par nya eftersom han slarvat bort ett par äldre..
Nytt på inköpslistan blir förhoppningsvis en fin Pontiac ala 1950.

Igår var vi in till Sundsvall. Bästa Hanna var snäll och givmild, fick en fin klänning utav henne!
Något att ha på Rock at sea kanske? :)

Sjätte delen

1949
I tidningen Svenska Frisörtidningen från år 1949 var det annonser för
permanent som dominerade.
De två stora företagen var Parfymeri Asta med sin kemiska permanent Nestle
och R. Barlach AB, som arbetade både med kallpermanent och kemisk
permanent, under namnen Jamal och Lustron.
Båda företagen annonserade dessutom i både veckotidningar och dagstidningar,
vilket betydde ett uppsving för permanentbehandlingar i salongerna. Parfymeri
Asta sade att av landets 4800 salonger var 2700 Nestle-salonger.
Svenska Frisördepoten som är agent för Helene Curtis började komma in på
marknaden genom en aggressiv marknadsföring och genom att lansera helt nya
produkttyper. Lóréal dominerade färgmarknaden genom Imedia hårfärg.
1949


I tidningen Svenska Frisörtidningen från år 1949 var det annonser för
permanent som dominerade.
De två stora företagen var Parfymeri Asta med sin kemiska permanent Nestle
och R. Barlach AB, som arbetade både med kallpermanent och kemisk
permanent, under namnen Jamal och Lustron.
Båda företagen annonserade dessutom i både veckotidningar och dagstidningar,
vilket betydde ett uppsving för permanentbehandlingar i salongerna. Parfymeri
Asta sade att av landets 4800 salonger var 2700 Nestle-salonger.
Svenska Frisördepoten som är agent för Helene Curtis började komma in på
marknaden genom en aggressiv marknadsföring och genom att lansera helt nya
produkttyper. Lóréal dominerade färgmarknaden genom Imedia hårfärg.
De största leverantörerna till herrfrisörer var Henrik Gahns AB, Parfymeri Pauli
och Parfymeri Le Coq AB. För första gången använde ett företag, Puro Colcin AB
argumentet, “vi säljer endast genom frisörer” och det gav stor framgång.
Herrfrisörernas inköp bestod i första hand av hårvatten, rakvatten, raktvål,
hårpomador, håroljor, shampo och antimjällpreparat.
NÅGRA NYA PRODUKTER 1949


BRIOL Kem.permanent, AB Tekn.Fabri. Briol.
CREMERINSE Inpackning, Svenska Frisördepoten AB
JOWANOL Permanent, Max Happach AB
KÅWE Klippmaskin, tillbehör, Elektriska AB Kåwe
LOCK-HEAD Permanent, Marga Parfymeri AB
LYST Inpackning, Parfymeri Asta AB
MUNGO SOAPLESS Shampo, AB Formosa
NESTLES Permanent, Parfymeri Asta AB
NOXEMA Shampo, hårvatten, AB Apoteksvaror, Fru E.
Ankarblad
SONETTE Permanentapparat, Ahlberg & Holmberg AB
SUAVE Hårcreme, Svenska Hårdepoten AB
TRIBOL Ögonbrynsfärg, AB K.A. Holmberg
VITROLOX Fixativ, Nils Bergman & Co
Källförteckning:
Håret som yrke, Bertil Sundman

Femte delen

1948
Den första hempermaneten lanserades på marknaden. Frisörtidningen skriver:
“Man bör göra som i USA och England, tiga ihjäl det hela och i övrigt ta det
kallt. Indirekt kommer hempermanenten att göra nytta för frisörerna då folk
kommer att tröttna på jobbet att göra det själv. De kommer att få sina hår
skadade och måste komma till frisören för att få det reparerat. En icke föraktlig
inkomstkälla.”
NÅGRA NYA PRODUKTER UNDER 1948
BLONDBEST Blondering, AB K.A. Holmberg Malmö
BRIOL Shampo, AB Tekn.Fabr.Briol
CHESEBROUGH Hårolja, AB R. Barlach
CONTINENT Permanentapparat, Marga frisörmaskiner
DUCHESS Helene Curtis Permanent, Svenska Frisördepoten AB
EMYLON Hårvatten, Emylon Kemiska Produkter Göteborg
ETANOL Permanent, Alvar Carlsson Stockholm
FRAGRANCE Henna shampo, Fragrance Malmö
F-VITAMIN Hårkur, The Star-Well Co AB
HELENE CURTIS Permanent, Svenska Frisördepoten AB
IDOLO Hårvatten, Sandgrens Efter:s Frisersalong Lund
INECTO Hårfärg, Hennies AB
LYST – SERIEN Hårvård, 8 olika produkter, Parfymeri Asta AB
1948

Den första hempermaneten lanserades på marknaden. Frisörtidningen skriver:
“Man bör göra som i USA och England, tiga ihjäl det hela och i övrigt ta det
kallt. Indirekt kommer hempermanenten att göra nytta för frisörerna då folk
kommer att tröttna på jobbet att göra det själv. De kommer att få sina hår
skadade och måste komma till frisören för att få det reparerat. En icke föraktlig
inkomstkälla.”
NÅGRA NYA PRODUKTER UNDER 1948

BLONDBEST Blondering, AB K.A. Holmberg Malmö
BRIOL Shampo, AB Tekn.Fabr.Briol
CHESEBROUGH Hårolja, AB R. Barlach
CONTINENT Permanentapparat, Marga frisörmaskiner
DUCHESS Helene Curtis Permanent, Svenska Frisördepoten AB
EMYLON Hårvatten, Emylon Kemiska Produkter Göteborg
ETANOL Permanent, Alvar Carlsson Stockholm
FRAGRANCE Henna shampo, Fragrance Malmö
F-VITAMIN Hårkur, The Star-Well Co AB
HELENE CURTIS Permanent, Svenska Frisördepoten AB
IDOLO Hårvatten, Sandgrens Efter:s Frisersalong Lund
INECTO Hårfärg, Hennies AB
LYST – SERIEN Hårvård, 8 olika produkter, Parfymeri Asta AB
NOALCONCENTRÉ Shampo, AB Litulin

Fjärde delen - Produkter 1946 / 1947

NÅGRA NYA PRODUKTER UNDER 1946:
AD-MIRA CURL Kallpermanent,Mira Producter AB
CLERFIX Hårfärg, Cecoy AB
ERESCO Kallpermanent, AB Eresco, Stockholm
HELENE CURTIS Div. Hårprodukter, Svenska Frisördepoten AB
IMEDIA och COLORAL Hårfärg, AB LOrèal
LÓRÉAL dÓR Hårvatten, AB LOréal
LUSTRON HI-SPEED Kallpermanent, AB R. Barlach
NU-GLOSS Hårtoning, Parfymeri Asta AB
PIRAUD Hårfärg, Parfymeri Asta AB
SOFTI SUCCES Shampo, AB K. Andersson
V10 DUART Permanent, Wella AB (Duart Ltd, USA)
NÅGRA NYA PRODUKTER UNDER 1946:


AD-MIRA CURL Kallpermanent,Mira Producter AB
CLERFIX Hårfärg, Cecoy AB
ERESCO Kallpermanent, AB Eresco, Stockholm
HELENE CURTIS Div. Hårprodukter, Svenska Frisördepoten AB
IMEDIA och COLORAL Hårfärg, AB LOrèal
LÓRÉAL dÓR Hårvatten, AB LOréal
LUSTRON HI-SPEED Kallpermanent, AB R. Barlach
NU-GLOSS Hårtoning, Parfymeri Asta AB
PIRAUD Hårfärg, Parfymeri Asta AB
SOFTI SUCCES Shampo, AB K. Andersson
V10 DUART Permanent, Wella AB (Duart Ltd, USA)
NÅGRA NYA PRODUKTER UNDER 1947:


BRIOL Shampo, AB Tekniska Fabriken Brioal Stockholm
CAPILLO Cremeshampo, Barnängens Tekn.Fabrik Stockholm
COLGATE Shampo, Colgate – Palmolive – Peet AB Stockholm
DUCHESS Kallpermanent, Svenska Frisördepoten AB
EPOLAN Koncentrat mot mjäll, Henrik Gahns AB
HELENE CURTIS Shampo, Svenska Frisördepoten AB
LOTUS-HENNA Hårfärg, Termal-Companiet Stockholm
LUSTRON Kallpermanent, AB R. Barlach
OLÈOCAP Hårkur, AB Lòréal
OLOXOL Hårfärg, AB R. Barlach
PANTEEN Hårvatten, AB R. Barlach
RANDBOX Shampo, AB Wallco

Tredje delen - Produkter

Produkter under 40-talet.
1946.
Det första året efter kriget.
Det rådde brist på många varor och mycket var fortfarande ransonerat,
exempelvis raktvål. Folk köpte hårvårds- och kosmetikaprodukter i färg- och
parfymhandeln, vissa större varuhus typ NK, PUB och hos frisörer.
Importen av frisörprodukter från framför allt USA och Frankrike ökade kraftigt.
Lóréal meddelade att man nu startar i egen regi och snart kommer att öppna en
egen färgningsskola i Stockholm.
Svenska Frisördepoten AB tillkännagav att man erhållit agenturen för “världens
största tillverkare av damfrisörprodukter, Helene Curtis”. Under 50-talet kom
detta företag också att nå betydande framgångar på den svenska marknaden.
1946 blev det år då kallpermanenten slog igenom på allvar, och en annan nyhet
som kom för att stanna var de non-alkaliska shampona. Man började alltså
använda syntetiska tvättaktiva ämnen istället för tvål.
Hårfärger hade länge varit en stor bristvara, men nu började nya typer av
hårfärgningsmedel att dyka upp. Alla var fortfarande så kallade adderande
hårfärger, vilket innebar att man bara kunde f
Produkter under 40-talet.
1946.
Det första året efter kriget.
Det rådde brist på många varor och mycket var fortfarande ransonerat,
exempelvis raktvål. Folk köpte hårvårds- och kosmetikaprodukter i färg- och
parfymhandeln, vissa större varuhus typ NK, PUB och hos frisörer.
Importen av frisörprodukter från framför allt USA och Frankrike ökade kraftigt.
Lóréal meddelade att man nu startar i egen regi och snart kommer att öppna en
egen färgningsskola i Stockholm.
Svenska Frisördepoten AB tillkännagav att man erhållit agenturen för “världens
största tillverkare av damfrisörprodukter, Helene Curtis”. Under 50-talet kom
detta företag också att nå betydande framgångar på den svenska marknaden.
1946 blev det år då kallpermanenten slog igenom på allvar, och en annan nyhet
som kom för att stanna var de non-alkaliska shampona. Man började alltså
använda syntetiska tvättaktiva ämnen istället för tvål.
Hårfärger hade länge varit en stor bristvara, men nu började nya typer av
hårfärgningsmedel att dyka upp. Alla var fortfarande så kallade adderande
hårfärger, vilket innebar att man bara kunde färga håret i en mörkare nyans än hårets naturliga färg. All färg var flytande.

Andra delen

Under hösten 1947 infördes elransonering. De flesta frisörer använde hårtorkar,
locktänger, klippmaskiner, permanentapparater och andra elektriska maskiner,
så det blev en besvärlig höst för många.
NYA MINIMILÖNER FRÅN DEN 15 SEPTEMBER 1947.
Veckolön Herr Dam
Ortsgrupp 1 101.65 kr 80.29 kr
Ortsgrupp 2 100.62 79.27
Ortsgrupp 3 92.92 73.17
Ortsgrupp 4 90.01 70.13
Ortsgrupp 5 85.36 65.55
Lärlingar
1:a års 25.41 kr 20.07 kr
2:a års 40.66 32.12
3:e års 60.99 48.17
Övertid per tim 1.48 kr 1.16 kr
1948.
Källskatt infördes vilket innebar att innehavaren av salongen nu måste betala in
de anställdas skatt i förskott. Tidigare betalade den anställde själv in skatten i
efterskott efter att deklarationen godkänts.
Ny semesterlag hade börjat gälla. Den anställde som fyllt 18 år fick rätt till 1 ½
semesterdag per månad.
Varuskatten höjdes på bland annat alla kem.tekn.artiklar. Eftersom
Priskontrollnämnden inte tillät att behandlingspriserna på salongerna höjdes
med samma procenttal som höjningen av varuskatten, innebar det att frisörernas
marginaler på behandlingar försämrades.
Det var fortfarande ransonering på bland annat bensin, papper och elektricitet.
För att få importera varor krävdes importtillstånd. Det började då råda brist på
till exempel klippmaskiner, saxar, rakknivar och andra verktyg. Men trots allt
lanserades en hel del nyheter på marknaden.
Fast väldigt många kom från små så kallade källarfabrikanter med tvivelaktiga
produktbudskap.
1949.
1 september upphörde ransoneringen av varmvatten. Då frisersalongerna haft
extra tilldelning av varmvatten har det betytt att många gått till en salong för att
få håret tvättat.
Efter diskussioner som startade 1948 hade allt fler salonger vägrat utföra
rakning. För att undvika tråkiga diskussioner i salongen uppmanades frisörerna
av föreningen att sätta upp anslag i salongen om att rakning ej utfördes.
1947.

Under hösten 1947 infördes elransonering. De flesta frisörer använde hårtorkar,
locktänger, klippmaskiner, permanentapparater och andra elektriska maskiner,
så det blev en besvärlig höst för många.
NYA MINIMILÖNER FRÅN DEN 15 SEPTEMBER 1947.
Veckolön Herr Dam
Ortsgrupp 1 101.65 kr 80.29 kr
Ortsgrupp 2 100.62 79.27
Ortsgrupp 3 92.92 73.17
Ortsgrupp 4 90.01 70.13
Ortsgrupp 5 85.36 65.55

Lärlingar
1:a års 25.41 kr 20.07 kr
2:a års 40.66 32.12
3:e års 60.99 48.17
Övertid per tim 1.48 kr 1.16 kr
1948.

Källskatt infördes vilket innebar att innehavaren av salongen nu måste betala in
de anställdas skatt i förskott. Tidigare betalade den anställde själv in skatten i
efterskott efter att deklarationen godkänts.
Ny semesterlag hade börjat gälla. Den anställde som fyllt 18 år fick rätt till 1 ½
semesterdag per månad.
Varuskatten höjdes på bland annat alla kem.tekn.artiklar. Eftersom
Priskontrollnämnden inte tillät att behandlingspriserna på salongerna höjdes
med samma procenttal som höjningen av varuskatten, innebar det att frisörernas
marginaler på behandlingar försämrades.
Det var fortfarande ransonering på bland annat bensin, papper och elektricitet.
För att få importera varor krävdes importtillstånd. Det började då råda brist på
till exempel klippmaskiner, saxar, rakknivar och andra verktyg. Men trots allt
lanserades en hel del nyheter på marknaden.
Fast väldigt många kom från små så kallade källarfabrikanter med tvivelaktiga
produktbudskap.
1949.

1 september upphörde ransoneringen av varmvatten. Då frisersalongerna haft
extra tilldelning av varmvatten har det betytt att många gått till en salong för att
få håret tvättat.
Efter diskussioner som startade 1948 hade allt fler salonger vägrat utföra
rakning. För att undvika tråkiga diskussioner i salongen uppmanades frisörerna
av föreningen att sätta upp anslag i salongen om att rakning ej utfördes.

Första delen

Hur frisören arbetade under 40-talet.
1946.
I Januari 1946 skrev Svenska Frisörföreningens ordförande C.A. Brink;
“Året har i stort sett varit gott för föreningens medlemmar. Visserligen
rapporteras fortfarande bekymmer med personalbrist, men vi räknar med att en
hel del folk som tidigare varit inkallade i beredskapstjänst eller haft andra
lönsamma sysselsättningar under kriget, nu kommer att återvända till yrket.”
Ett nytt löneavtal trädde i kraft i augusti 1946. Det innebar att en anställd frisör
hade rätt till en minimilön varje vecka på ca. 75 kr.
Dessutom infördes provision. En herrfrisör måste arbeta in två gånger sin fasta
lön, d.v.s 150 kr för att få sin provision, och en damfrisör måste arbeta in tre
gånger sin fasta lön, d.v.s 225 kr. Provisionen var 10% i Stockholm och 5% på
övriga orter.
SÅ MYCKET KOSTADE DET ATT GÅ TILL FRISÖREN 1946:
Priskontrollnämndens lista
Herrfriseralonger
Rakning 0.50
Sprit efter rakning 0.15
Klippning 2.00
Halshårsklippning 0.75
Klippning barn under 15 år 1.50
Hur frisören arbetade under 40-talet.
1946.
I Januari 1946 skrev Svenska Frisörföreningens ordförande C.A. Brink;
“Året har i stort sett varit gott för föreningens medlemmar. Visserligen
rapporteras fortfarande bekymmer med personalbrist, men vi räknar med att en
hel del folk som tidigare varit inkallade i beredskapstjänst eller haft andra
lönsamma sysselsättningar under kriget, nu kommer att återvända till yrket.”
Ett nytt löneavtal trädde i kraft i augusti 1946. Det innebar att en anställd frisör
hade rätt till en minimilön varje vecka på ca. 75 kr.
Dessutom infördes provision. En herrfrisör måste arbeta in två gånger sin fasta
lön, d.v.s 150 kr för att få sin provision, och en damfrisör måste arbeta in tre
gånger sin fasta lön, d.v.s 225 kr. Provisionen var 10% i Stockholm och 5% på
övriga orter.
SÅ MYCKET KOSTADE DET ATT GÅ TILL FRISÖREN 1946:
Priskontrollnämndens lista
Herrfriseralonger


Rakning 0.50
Sprit efter rakning 0.15
Klippning 2.00
Halshårsklippning 0.75
Klippning barn under 15 år 1.50
Shamponering 1.75
Oljeshamponering tillägg 0.75
Kamning 0.75
Permanentlockning 8.00
Vattenondulering med torkning 1.00
Damfriseralonger

Klippning 2.00
Klippning barn under 12 år 1.50
Vattenondulering (mise en plis) 1.50
Tångondulering 2.50
Elektrisk kamondulering 2.50
Shamponering 2.00
Shamponering långt hår 2.50
Hårfärgning exkl. Färg 9.00
Permanentlockning el.apparat 15.00
Permanentlockning kompresser 18.00
Lånat från Frisörska.se

Frisörska.

Hittade lite rolig läsning för frisörer som gillar det gamla! Kommer nu att skriva in dessa i lite olika inlägg. Det finns allt om lite historik, produkter, priser för dam & herr frisör mm.

Förändring!



Igår beställde jag hem något som jag precis varit ner och hämtat på stan en snabbis.
En riktig förändring ska det bli. Det ser jag mer än fram emot! 

Ni får se det imorgon eller Torsdagkväll.. :)

:)



Ja, vi hade en riktigt bra vecka nere i Rättvik, ska jag tala om för er. Vi for ner senare än vad vi brukar igentligen, hann knappt med något av vad vi brukar göra, men hade det jätte bra ändå. Vi fyndade saker och mojjänger, hittade ett roligt ställe vi aldrig besökt förut, åt skit-goda revbenspäll på Knektplatsen, gick på parken en enda gång och lyssnade på Eva, drack Kirshberry och dansade fötterna av oss, besökte nostalgi-boa och kikade på gamla hårtorkar och drack god cocacola ur små glasflaskor.
Mysigt helt enkelt!

Jag behöver igentligen inte sammanfatta det på annat sätt, ni förstår liksom. Ska nog dock dra upp 2 saker lite mer extremt ändå. Är ni i Dalarna, området kring Rättvik, är det ett MÅSTE att besöka "Mackabacka"! Säg att det ligger 2-3 mil hemmåt från Rättvik sett. Där har man inrett ett gammalt hus med pryttlar från tidiga år, med kafé och sevärdigheter, man har blandannat byggt in en gammal spårvagn/tunnelbanevagn där man nu sitter och fikar! Ovanpå den delen har dem en liten loppis, jag och Jimmy fyndade en gammal fin badrumsvåg då vi var dit första gången på veckan. Den andra gången fyndade jag en fräsig lampa!
Omgivningen utanför huset är minst lika läckert det med, jag ska sänga upp bilder på det här då jag lagt över dem från Jimmys telefon.
- Besök stället och fika lite! En gigantisk bulle fick man för 15:-, samt dricka med. Billiga och överenskomliga priser!

Det andra då, marknaden var så mycket sämre än åren som varit. Det var glest med stånd där, tyckte jag och ett flertal styckna till. Vart så besviken över det, hoppas innerligt att det är fler som står där nästa år!
- Fyndade lite ändå, bla 2 styckna plancher ala 1955 någongång, en för nagelack i olika kolörer, samt en för palmolive. Hittade en gammal förpackning schampoo och en snapphanegrill i blått som Jimmy sa åt mig att tvärköpa, sen fick 3 gamla Damtidningar följa med mig hem från 1945.
Nöjd, jag fick med mig en del ändå faktiskt! :)

Synd att denna vecka alltid går så fort, nu har vi ett helt år kvar tills nästa gång vi får njuta av fina Rättvik igen!

Hemma!

Tråkigt med sant!

Ikväll återkommer jag med ett långt inlägg och min & Jimmys härliga husvagns-semester i Rättvik under CCW. 



Ccw Mys i husvagnen!!

imag0620_1312182 (MMS)

Ccw Mys i husvagnen!!


RSS 2.0